Forex Tips & Daily Analysis

Thursday, 7th Feb 2013ForexHint
Archive 
Economical News | Technical Analysis | Wild Card | Market Trend | Indicators

Euron vänder till baisse inför ECB:s presskonferens.

Oro inför dagens presskonferens från Europeiska centralbankens (ECB), och vilka besked man kommer att ge gällande det ekonomiska läget i EU, resulterade i att euron vände till baisse under större delen av gårdagens handel. Dessutom gjorde andra högre avkastande tillgångar inklusive råoljan och den australiska dollarn förluster då investerarna flyttade sina pengar till mera säkra tillgångar. Idag, utöver ECB: s presskonferens klockan 13:30 GMT, kan vi förvänta oss volatiliteten också efter publiceringen av veckans arbetslöshetsresultat från USA.

Economical News

USD

Den amerikanska dollarn noterade uppgångar mot sina mera riskfyllda valutarivaler under gårdagen som följd av att oro inför dagens ECB-sammanträde, vilket stödde mera säkra tillgångar. USD/CHF steg över 60 pips under den europeiska handeln ocn nådde så småningom så högt som 0,9148. Efter ett fall på cirka 15 pips mot den kanadensiska dollarn under den tidiga morgonhandeln, studsade dollarn tillbaka senare under dagen. USD/CAD apprecierade mer än 30 pips till slut så högt som 0,9987 mot eftermiddagen.

Utöver dagens viktiga ECB: s presskonferens bör alla som handlar med dollarn även följa med de amerikanska arbetslöshetssiffrorna som släpps klockan 13:30 GMT. Analytikerna förväntar sig att dagens resultat kommer att ligga på 361 000, något under förra veckans 368 000. Om prognosen stämmer kan investerarna ta nyheten som ett tecken på att arbetslöshetsläget i USA förbättrats, vilket kan leda till ytterligare hausseartade rörelse för dollarn under eftermiddagens handel.

EUR

Euron noterade förluster mot flera av sina viktigaste valutarivaler under gårdagen, då oron för den ekonomiska situationen i euroområdet ledde till att investerarna flyttade sina pengar till mera säkra tillgångar. EUR/USD föll med över 50 pips under den europeiska sessionen och handlades så småningom så lågt som 1,3493. Under tiden tappade EUR/JPY närmare 140 pips under handeln mitt på dagen och nådde slutligen så lågt som 126,00.

Idag förväntas styrräntebeskedet för euroområdet och ECB: s presskonferens bli handelsdagens höjdpunkt. Trots att ECB inte väntas justera räntan för euroområdet kommer presskonferensen att bevakas noga för ledtrådar gällande läget för den ekonomiska återhämtningen i regionen. Eventuella indikationer på en ekonomisk avmattning i euroområdet kommer sannolikt att tynga euron under eftermiddagens handel.

Guld

Guldet kunde iscensätta en mindre korrigering uppåt under handelsdagens mitt igår, men förblev i baisse totalt sett iom att dollarns senaste uppgångar gjorde ädelmetallen dyrare för internationella köpare. Priserna steg med ca 10$ per uns och handlades så högt som 1677,90$ för att senare sjunka tillbaka till 1675$-nivån mot slutet av den europeiska sessionen.

Idag bör alla guldhandlare följa med ECB:s presskonferens som äger rum klockan 13:30 GMT. Eventuella tecken på att den ekonomiska återhämtningen i euroområdet bromsar upp kommer sannolikt väga tungt på ädelmetallen och leda till att priserna att sjuner under eftermiddagens handel.

Technical Analysis

Wild Card

forex

Indicators

DateTime GMT$€£¥EventPeriodPrev.ForecastImp
2013-02-07EUR
Spanish 10-y Bond Auctionhelp
--5
Spanish 10-y Bond Auction

Average yield on 10-year bonds the government sold at auction, and the bid-to-cover ratio of the auction;

2013-02-07EUR
French 10-y Bond Auctionhelp
2.07|1.7-3
French 10-y Bond Auction

Average yield on 10-year bonds the government sold at auction, and the bid-to-cover ratio of the auction;

2013-02-07GBP
MPC Rate Statementhelp
**5
MPC Rate Statement

This statement is issued by the Monetary Policy Committee (MPC) to communicate with investors about the reasons for their recent interest rate decisions, as well as to discuss the strength of the nation's economy.

2013-02-07EUR
EU Economic Summithelp
**5
EU Economic Summit

Heads of State from European Union countries together with ECB President Jean-Claude Trichet are due to meet about the Greek economic crisis, a potential rescue plan and its impact on the European Union, in Brussels. A press conference is due to be held at the summit's conclusion.

2013-02-0700:30AUD
Employment Changehelp
-5.5K5.8K5
Employment Change

This report measures the number of jobs created during the previous month. It is one of the most important indicators of the economy's health since individual consumption makes up a significant portion of a country's GDP and has a direct correlation with employment.

2013-02-0700:30AUD
Unemployment Ratehelp
5.4%5.5%5
Unemployment Rate

This figure represents the percentage of potential workers that are currently unemployed and actively seeking a job. This report is typically overlooked as its information is derived from previously released indicators.

2013-02-0700:30AUD
NAB Quarterly Business Confidencehelp
-2-3
NAB Quarterly Business Confidence

The National Australia Bank's (NAB) Business Confidence report measures the mood of domestic business in all sectors of the economy except the farming industry.

2013-02-0705:00JPY
Leading Indicatorshelp
92.1%93.8%1
Leading Indicators

This report is combining ten leading indocators in order to measure overall economic health. The leading indicators includes average weekly hours, new orders, consumer expectations, housing permits, stock prices, and interest rate spreads.

2013-02-0706:45CHF
SECO Consumer Climatehelp
-17-113
SECO Consumer Climate

meaure the level of a composite index based on surveyed households;

2013-02-0707:45EUR
French Trade Balancehelp
-4.3B-4.2B1
French Trade Balance

This report measures the difference between imported and exported goods and services from France. A positive number indicates that more goods were exported than imported;

2013-02-0708:00CHF
Foreign Currency Reserveshelp
427.2B-5
Foreign Currency Reserves

Measures the total value of currency reserves the SNB holds in its account.

2013-02-0709:30GBP
Manufacturing Production m/mhelp
-0.3%0.7%5
Manufacturing Production m/m

Measures the total value of output produced by manufacturers. Manufacturing Production differs from Industrial Production in that it only measures the 13 sub-sectors of production that relate directly to manufacturing. Manufacturing industries make up about 80% of total Industrial Production.

2013-02-0709:30GBP
Trade Balancehelp
-9.2B-8.9B3
Trade Balance

This report measures the difference between imported and exported goods and services. A positive number indicates the country is exporting more goods than it is importing. A country with a growing positive trade balance may see their currency strengthen as a result.

2013-02-0709:30GBP
Industrial Productionhelp
0.3%0.7%1
Industrial Production

This report measures the change in the total inflation adjusted value of output produced by manufacturers, mines, and utilities. When the actual result is higher than forecasted, it tends to have a positive impact on the local currency.

2013-02-0709:45GBP
BOE Gov-Designate Carney Speakshelp
**5
BOE Gov-Designate Carney Speaks

As incoming BOE Governor, starting Jul 2013, volatility will likely be experienced during his speeches as traders attempt to predict his effect on the bank's monetary policy;

2013-02-0711:00EUR
German Industrial Productionhelp
0.2%0.2%3
German Industrial Production

This indicator measures the total value of goods and services produced from the industrial sector of the German economy, including that from mines and utilities.

2013-02-0712:00GBP
Asset Purchase Facilityhelp
375B375B5
Asset Purchase Facility

Measures the total value of money the Bank of England will produce and use to purchase assets in the open market.

2013-02-0712:00GBP
Official Bank Ratehelp
0.50%0.50%5
Official Bank Rate

This indicator represents the recent interest rate decision made by the Bank of England's (BoE) 9 member Monetary Policy Committee (MPC). Interest rates are a primary determinant of the value of a nation's currency.

2013-02-0712:45EUR
Minimum Bid Ratehelp
0.75%0.75%5
Minimum Bid Rate

The Minimum Bid Rate represents the recent interest rate decision made by the 6 member European Central Bank (ECB) board as well as the 16 central bank governors from each member of the Euro-Zone regional economy. Interest rates are a primary determinant in the value of a currency.

2013-02-0713:30CAD
Building Permitshelp
-17.9%4.3%5
Building Permits

This report is a measure of impending construction activity. It is a significant indicator since the first step in beginning a new construction project is the acquisition of permits granting the approval to do so.

2013-02-0713:30CAD
NHPIhelp
0.1%0.2%3
NHPI

This is a report which measure the change in the selling price of new homes. It's a leading indicator of the housing industry's health because rising house prices attract investors and spur industry activity;

2013-02-0713:30EUR
ECB Press Conferencehelp
**5
ECB Press Conference

The European Central Bank will be holding a conference on various economic and financial issues. These conferences typically generate higher trading volumes as traders speculate about future monetary policy decisions.

2013-02-0713:30USD
Unemployment Claimshelp
368K361K5
Unemployment Claims

An indicator which measures the number of individuals who filed for unemployment insurance with the government for the first time during the past week. This is one of the earlier releases of economic data.

2013-02-0713:30USD
Prelim Nonfarm Productivityhelp
2.9%-1.3%3
Prelim Nonfarm Productivity

Annualized change in labor efficiency when producing goods and services, excluding the farming industry;

2013-02-0713:30USD
Prelim Unit Labor Costshelp
-1.9%3.1%3
Prelim Unit Labor Costs

Annualized change in the price businesses pay for labor, excluding the farming industry

2013-02-0714:30USD
FOMC Member Stein Speakshelp
**3
FOMC Member Stein Speaks

Federal Reserve FOMC members vote on where to set the nation's key interest rates and their public engagements are often used to drop subtle clues regarding future monetary policy;

2013-02-0715:00GBP
NIESR GDP Estimatehelp
-0.3%-3
NIESR GDP Estimate

The National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Gross Domestic Product (GDP) Estimate is a prediction for the past month's official GDP using statistical projection techniques.

2013-02-0715:30USD
Natural Gas Storagehelp
-194B-135B1
Natural Gas Storage

This figure measures the change in the number of cubic feet of natural gas held in storage by this country from week to week. It has a moderate impact on the price of fuels, but provides mixed results for investors.

2013-02-0720:00USD
Consumer Credithelp
16.0B14.1B1
Consumer Credit

This is a report which measures the total amount of outstanding debt, such as credit cards and auto loans, held by consumers.

2013-02-0723:50JPY
Current Accounthelp
0.23T0.24T5
Current Account

The Current Account is a measure of the trade undertaken by the country. It factors into the Trade Balance and carries an impacton GDP. This is primarily a measure of the quarterly difference in value between imported and exported goods and services.

2013-02-0723:50JPY
Bank Lendinghelp
1.2%-1
Bank Lending

This is a report that measures the change in the total value of new bank loans issued to private consumers and businesses.

Disclaimer: Investment in the currency exchange is highly speculative and should only be done with risk capital. Prices rise and fall and past performance is no assurance of future performance. This and any analysis published or received from FOREXHINT.COM is for informational use. Accordingly we make no warranties or guarantees in respect of the content. The publications herein do not take into account the investment objectives, financial situation or particular needs of any particular person. Investors should obtain individual financial advice based on their own particular circumstances before making an investment decision on the basis of the recommendations in the analyses. While we try to ensure that all of the information provided is kept up-to-date and accurate we accept no responsibility for any use made of the information provided. FOREXHINT.COM will not be held responsible for the reliability or accuracy of the information available. The content herein is provided in good faith and believed to be accurate; however, there are no explicit or implicit warranties of accuracy or timeliness made FOREXHINT.COM or its affiliates. The reader agrees not to hold FOREXHINT.COM or any of its affiliates liable for decisions that are based on information from this website. FOREXHINT.COM highly recommends that before making a decision, the reader collects several opinions related to the decision and verifies facts from at least several independent sources.