Forex Tips & Daily Analysis

Friday, 8th Feb 2013ForexHint
Archive 
Economical News | Technical Analysis | Wild Card | Market Trend | Indicators

Euro keldert na opmerkingen Draghi.

Opmerkingen van ECB-president Draghi, waarin hij aangaf dat de economische groei in de eurozone zou kunnen vertragen, zorgden er gisteren voor dat de euro wegzakte ten opzichte van de meeste belangrijke valutarivalen. Draghi's commentaren hadden ook een negatieve impact op de goudprijzen, die tijdens de middaghandel daalden met meer dan $14 per ounce. Vandaag zal het belangrijkste economisch nieuws waarschijnlijk komen van het Amerikaanse Trade Balance figure, dat gepland staat om 13:30 GMT. Een tegenvallend rapport zou kunnen resulteren in verliezen voor de dollar, voordat de markten de week afsluiten.

Economical News

USD

De US-dollar steeg gisteren tijdens de middaghandel ten opzichte van diverse van haar meer renderende valutarivalen, nadat commentaren van de president van de ECB ervoor zorgden dat beleggers hun fondsen verschoven naar safe-haven valuta's. De USD/CHF steeg na de persconferentie van de ECB met bijna 60 pips en kwam uiteindelijk tot 0.9143. De Greenback steeg zo'n 26 pips ten opzichte van de Canadese dollar en klom naar 0.9967.

Vandaag zouden dollartraders goed moeten letten op het Amerikaanse Trade Balance figure, dat gepland staat om 13:30 GMT. Analisten verwachten dat de indicator zal uitkomen op -45.8B, iets beter dan de -48.7B van vorige maand. Wanneer het nieuws van vandaag uitkomt boven het verwachte niveau, dan zou de Greenback de bullish trend van gisteren kunnen verlengen voordat de markten sluiten voor het weekend.

EUR

De euro boekte tijdens de middaghandel van gisteren flinke verliezen ten opzichte van nagenoeg alle belangrijke valutarivalen, na commentaren van ECB-president Draghi, waarin hij zei dat de economische groei in de eurozone zou kunnen vertragen. De EUR/USD daalde na Draghi's commentaren met meer dan 140 pips en kwam uiteindelijk tot 1.3428, voordat hij terugkaatste naar 1.3450. De gemeenschappelijke valuta verloor ten opzichte van het Britse pond tijdens de Europese handel meer dan 100 pips en kwam uiteindelijk tot 0.8554.

Vandaag zullen traders letten op aankondigingen die zijn gerelateerd aan de groeivooruitzichten in de eurozone. Deze zouden kunnen komen van de Europese economische topontmoeting, die vandaag op de planning staat. Een positieve opmerking van Europese ambtenaren zou de euro kunnen helpen om terug te komen voordat de markten de week afsluiten. Mocht het Amerikaanse Trade Balance figure lager uitkomen dan verwacht, dan zou de euro wat van de verliezen van gisteren ten opzichte van de US-dollar weer goed kunnen maken.

Goud

De goudprijs daalde tijdens de middaghandel van gisteren met meer dan $14 per ounce, na commentaren van ECB-president Draghi, die tot gevolg hadden dat beleggers hun fondsen terugschoven naar de safe-haven US-dollar. Na het bereiken van $1662,84, wist het edelmetaal tegen het einde van de Europese handel terug te veren naar $1665.

Vandaag zullen goudtraders letten op het Amerikaanse Trade Balance figure. Wanneer het cijfer lager mocht blijken dan wordt verwacht, dan zou de dollar wat van de winst van gisteren weer kunnen kwijtraken, wat een impuls zou kunnen geven aan de goudprijs voordat de markten sluiten voor het weekend.

Technical Analysis

EUR/USD

De Slow Stochastics op de weekly chart vormen bijna een bearish cross, wat aangeeft dat er in de nabije toekomst een neerwaartse correctie zou kunnen komen. Bovendien is de Relative Strength Index op dezelfde chart het overboughtgebied binnengegaan. Het openen van longposities zou voor dit pair de verstandige keuze kunnen zijn.

GBP/USD

De Williams Percent Range op de weekly chart is gedaald tot in het oversoldgebied, wat aangeeft dat er in de nabije toekomst een opwaartse correctie zou kunnen komen. Bovendien lijkt de MACD/OsMA op de daily chart een bullish cross te vormen. Traders zouden kunnen kiezen om longposities te openen.

USD/JPY

De Relative Strength Index op de weekly chart is het overboughtgebied binnengegaan, wat aangeeft dat er in de komende dagen een neerwaartse correctie zou kunnen komen. Deze theorie wordt gesteund door de Slow Stochastics op dezelfde chart, die een bearish cross hebben gevormd. Het openen van shortposities zou voor dit pair de verstandige keuze kunnen zijn.

USD/CHF

Hoewel de Williams Percent Range op de weekly chart het oversoldgebied is binnengegaan, plaatsen de meeste technische indicatoren voor de lange termijn dit pair op neutraal terrein. Traders zouden hier een afwachtende houding kunnen aannemen, daar zich in de nabije toekomst vanzelf een duidelijker plaatje zal aandienen.

Wild Card

AUD/CHF

Een bullish cross geeft bij de Slow Stochastics op de daily chart een signaal, dat dit pair in de nabije toekomst een opwaartse beweging zou kunnen meemaken. Bovendien is de Williams Percent Range op dezelfde chart gedaald tot in het oversoldgebied. Het openen van longposities zou vandaag voor forextraders de juiste keuze kunnen zijn.

Indicators

DateTime GMT$€£¥EventPeriodPrev.ForecastImp
2013-02-08EUR
EU Economic Summithelp
**5
EU Economic Summit

Heads of State from European Union countries together with ECB President Jean-Claude Trichet are due to meet about the Greek economic crisis, a potential rescue plan and its impact on the European Union, in Brussels. A press conference is due to be held at the summit's conclusion.

2013-02-0800:30AUD
RBA Monetary Policy Statementhelp
**5
RBA Monetary Policy Statement

The Reserve Bank of Australia (RBA) Statement on Monetary Policy provides a detailed assessment of current economic conditions, prospects for inflation, and output growth. The report is published quarterly and holds critical insights into the bank's view of inflation and the economic conditions that will effect interest rates. Traders scrutinize this report as it's been known to provide clues about the bank's future monetary policy.

2013-02-0801:00USD
FOMC Member Evans Speakshelp
**3
FOMC Member Evans Speaks

Due to speak about economic outlook at the Bankers Association Luncheon, in Madison

2013-02-0805:00JPY
Economy Watchers Sentimenthelp
45.848.21
Economy Watchers Sentiment

This ia a report which measures the level of a diffusion index based on surveyed workers who observe consumer spending by virtue of their job.

2013-02-0806:45CHF
Unemployment Ratehelp
3.0%3.1%1
Unemployment Rate

This figure represents the percentage of potential workers that are currently unemployed and actively seeking a job. This report is typically overlooked as its information is derived from previously released indicators.

2013-02-0807:00EUR
German Trade Balancehelp
14.6B13.7B1
German Trade Balance

This indicator measures the difference between imported and exported goods and services from Germany. A Rising trend tends to have a positive impact on the EUR. Export demand and currency demand are directly linked because foreigners must buy the domestic currency to pay for the nation's exports. Export demand also impacts production and prices at domestic manufacturers;

2013-02-0807:45EUR
French Gov Budget Balancehelp
-103.4B-1
French Gov Budget Balance

This indicator measures the difference in value between the central government's income and spending for the year-to-date.

2013-02-0808:15CHF
Retail Saleshelp
2.9%3.2%3
Retail Sales

This report is a measure of the change in the total value of retail sales. Positive figures indicate economic growth.

2013-02-0809:00EUR
Italian Industrial Productionhelp
-1.0%0.2%1
Italian Industrial Production

This indicator provides a general measure for the value of all output produced by factories, mines, and utilities in Italy.

2013-02-0813:15CAD
Housing Startshelp
198K196K1
Housing Starts

This report is a measure of the number of new residential buildings which began construction during the previous month. It's a leading indicator of economic health because building construction produces a wide-reaching ripple effect. For example, jobs are created for the construction workers, subcontractors and inspectors are hired, and various construction services are purchased by the builder;

2013-02-0813:30CAD
Employment Changehelp
39.8K4.5K5
Employment Change

This report measures the number of jobs created during the previous month. It is one of the most important indicators of the economy's health since individual consumption makes up a significant portion of a country's GDP and has a direct correlation with employment.

2013-02-0813:30CAD
Trade Balancehelp
-2.0B-1.5B5
Trade Balance

This report measures the difference between imported and exported goods and services. A positive number indicates the country is exporting more goods than it is importing. A country with a growing positive trade balance may see their currency strengthen as a result.

2013-02-0813:30CAD
Unemployment Ratehelp
7.1%7.2%5
Unemployment Rate

This figure represents the percentage of potential workers that are currently unemployed and actively seeking a job. This report is typically overlooked as its information is derived from previously released indicators.

2013-02-0813:30USD
Trade Balancehelp
-48.7B-45.7B5
Trade Balance

This report measures the difference between imported and exported goods and services. A positive number indicates the country is exporting more goods than it is importing. A country with a growing positive trade balance may see their currency strengthen as a result.

2013-02-0815:00USD
Wholesale Inventorieshelp
0.6%0.5%1
Wholesale Inventories

Alteration in the value of goods, which are stored by wholesalers in the U.S. The data release is published monthly.

Disclaimer: Investment in the currency exchange is highly speculative and should only be done with risk capital. Prices rise and fall and past performance is no assurance of future performance. This and any analysis published or received from FOREXHINT.COM is for informational use. Accordingly we make no warranties or guarantees in respect of the content. The publications herein do not take into account the investment objectives, financial situation or particular needs of any particular person. Investors should obtain individual financial advice based on their own particular circumstances before making an investment decision on the basis of the recommendations in the analyses. While we try to ensure that all of the information provided is kept up-to-date and accurate we accept no responsibility for any use made of the information provided. FOREXHINT.COM will not be held responsible for the reliability or accuracy of the information available. The content herein is provided in good faith and believed to be accurate; however, there are no explicit or implicit warranties of accuracy or timeliness made FOREXHINT.COM or its affiliates. The reader agrees not to hold FOREXHINT.COM or any of its affiliates liable for decisions that are based on information from this website. FOREXHINT.COM highly recommends that before making a decision, the reader collects several opinions related to the decision and verifies facts from at least several independent sources.