Forex Tips & Daily Analysis

Tuesday, 4th Oct 2011ForexHint
Archive 
Economical News | Technical Analysis | Wild Card | Market Trend | Indicators

EUR keldert terwijl de ellende rond de Griekse schuld terugkeert.

De EUR daalde naar een low in 10 jaar tegenover de Japanse yen, nu de vrees voor een failliet van Griekenland toeneemt. De gemeenschappelijke valuta daalde ook onder de $1,33 ten opzichte van de USD, nu investeerders zich naar de veiligheid van de JPY en de dollar begeven.

Economical News

USD

Zorgen over de eurozone overschaduwden de optimistische economische gegevens uit het beter dan verwachte ISM Manufacturing report, waardoor het marktsentiment daalde en de veilige havenvaluta's zoals de USD en de JPY stijgen. Wereldwijde aandelen daalden ook op maandag door het bearish sentiment dat de markten beheerste.

De dollar daalde 0,7% naar 76,65 Japanse yen nadat de Bank of Japans tankan survey opnieuw een positief sentiment liet zien in het derde kwartaal.

Markten kijken uit naar de US-data uit het nonfarm payrolls rapport van vrijdag over september, met de verwachting dat het rapport weer een doffe groei van de werkgelegenheid beschrijft. Dit dempt het markt sentiment nog meer en geeft meer steun voor de dollar.

Traders wordt vandaag aangeraden om de speech van Fed-voorzitter Bernanke en ECB-president Trichet te volgen, aangezien zij informatie over de huidige marktsituatie zullen geven en het marktsentiment op de korte termijn zullen beïnvloeden.

EUR

De EUR bereikte maandag op zijn low van juni 2001ten opzichte van de yen, bij ¥101,54. De EUR daalde ook voor het eerst sinds 18 januari onder de $1,33

De gemeenschappelijke valuta daalde ook, ondanks positieve economische data uit de VS, omdat de zorgen over het Griekse faillissement de markten overschaduwden en investeerders naar veiligheid dreef. Met alle ogen op Griekenland gericht, raden wij de traders vandaag aan om de speech van fed-voorzitter Bernanke en ECB-president Trichet te volgen, aangezien zij informatie over de huidige marktsituatie zullen geven en het marktsentiment op de korte termijn zullen beïnvloeden.

JPY

De yen steeg maandag ten opzichte van de dollar ,nadat de Bank of Japan zijn driemaandelijkse Tankan index of sentiment van min 9 in juni steeg naar plus 2 in september, waardoor investeerders toevlucht nemen tot de Japanse valuta.

Verder versterking van de Japanse Yen kwam vanuit de eurozone, door het dreigende faillissement van Griekenland en onzekerheden over de vooruitzichten van de wereldwijde groei. Beter dan verwachtte economische data vanuit de VS was niet in staat om het bearish marktsentiment te verzachten.

Een vervolg van een bedrukt wereldwijd sentiment zal de Japanse valuta mogelijk nog meer laten stijgen.

Technical Analysis

EUR / USD

Het EUR/USD-pair blijft dalen en is voor het eerst in negen maanden onder het 1,3300-level gedaald. Het volgende belangrijke supportlevel lijkt zich op het 1,3200-level te bevinden. Als het pair onder het supportlevel valt, dan kan dat betekenen dat de bearish trend doorzet en een laagtepunt rond de 1,3050 kan bereiken.

GBP / USD

Na een milde bullish correctie en het bereiken van een high op 1,5664, heeft het pond zijn bearish trend hervat. Op het moment tonen zowel de MACD als de Stochastics op de 4-hour chart bearish signalen, die suggereren dat er meer ruimte is voor de bearish trend, met 1,5350 als belangrijkste target .

USD / JPY

Het USD/JPY-pair blijft vlak handelen binnen het 76,00-77,00-bereik. Het pair lijkt zich op het moment richting het 76,00-support level te begeven. Indien het hieronder zou dalen, dan kan deze algemene bearish trend zich wellicht voortzetten en een laagste punt op 74,50 bereiken. Anders zal het pair waarschijnlijk weer terugkaatsen naar het 77,00-level.

USD / CHF

Nadat het 0,7050-supportlevel niet kon worden doorbroken, zette het USD/CHF-pair zijn bullish trend voort en het test nu het 0,9200-resistancelevel. Als het pair er in slaagt om het resistence level te doorbreken, dan kan het mogelijk doorschieten naar het volgende resistencelevel, dat zich bij de 0,9340 bevindt. Long gaan met tighte stops lijkt vandaag een goede strategie te zijn.

Wild Card

Goud

Nadat de prijzen al een aantal dagen dalen, vertoont goud nu weer bullish signalen. Goud heeft zich weten te herstellen van zijn low van 10-weken op $1.532 per ounce, en kwam deze week tot boven het $1.660-level. Verder vertonen de Slow Stochastics op de daily chart een bullish signaal en het lijkt er op dat de bullish correctie van goud zich mogelijk voort gaat zetten. Dit kan een goede kans zijn voor forextraders om aan het begin van de correctie in te stappen.

Indicators

DateTime GMT$€£¥EventPeriodPrev.ForecastImp
2011-10-04EUR
ECOFIN Meetinghelp
**3
ECOFIN Meeting

The Council of Economics and Finance Ministers (ECOFIN) will hold a meeting to discuss various financial matters, in Brussels. There may be a press conference or statement following the meeting. Traders will be on alert for comments regarding the euro's value.

2011-10-0400:30AUD
Building Approvalshelp
m/m1.0%1.1%5
Building Approvals

This report is a measure of impending construction activity. It is a significant indicator since the first step in beginning a new construction project is the acquisition of permits granting the approval to do so.

2011-10-0400:30AUD
Trade Balancehelp
1.83B2.14B5
Trade Balance

This report measures the difference between imported and exported goods and services. A positive number indicates the country is exporting more goods than it is importing. A country with a growing positive trade balance may see their currency strengthen as a result.

2011-10-0401:30JPY
Average Cash Earningshelp
y/y-0.2%0.7%3
Average Cash Earnings

This report measures the monthly change in the amount of money paid to wage-holders.

2011-10-0403:30AUD
Cash Ratehelp
4.75%4.75%5
Cash Rate

Measured value of interest rates for overnight money market operations. Interest Rates are a key component in currency valuation.

2011-10-0403:30AUD
RBA Rate Statementhelp
**5
RBA Rate Statement

The Reserve Bank of Australia releases an Interest Rate Statement each month. The statement contains the latest decision regarding changes to the countries short term interest rates, monetary policy, and the direction of the economy. Short term interest rates are the paramount factor in currency valuation. A hawkish statement could boost the currency where a dovish statement could lower the currency's valuation.

2011-10-0405:30AUD
Commodity Priceshelp
y/y25.2%*3
Commodity Prices

Commodities account for a very large portion of Australia's GDP. As such, commodity prices are a leading indicator of economic health.

2011-10-0408:30GBP
Construction PMIhelp
52.651.75
Construction PMI

The Construction Purchasing Manager's Index (PMI) measures the level of activity among purchasing managers in the construction sector of the economy. Above 50 signals industry expansion; below 50 indicates a contraction. Construction figures are an important indicator of housing demand.

2011-10-0408:30GBP
MPC Member Miles Speakshelp
**3
MPC Member Miles Speaks

The external BOE MPC (Bank of England Monetary Policy Member) Member David Miles oabouthis appointment as MPC member before the Treasury Select Committee in London, England

2011-10-0409:00EUR
PPIhelp
m/m0.5%-0.21
PPI

The Producer Price Index (PPI) is a measure of the inflation rate incurred by manufacturers when purchasing goods and services.

2011-10-0413:00EUR
ECB President Trichet Speakshelp
**5
ECB President Trichet Speaks

Due to testify before the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament, in Brussels;

2011-10-0413:00USD
FOMC Member Raskin Speakshelp
**3
FOMC Member Raskin Speaks

Due to deliver a speech titled "Mortgage Servicing Issues" at the National Consumer Law Center Consumer Rights Litigation Conference, in Boston;

2011-10-0414:00USD
Fed Chairman Bernanke Testifieshelp
**5
Fed Chairman Bernanke Testifies

Bernanke's testimony before Congress typically consists of reading a prepared statement followed by a question and answer session. The leader of the Federal Reserve can instantly influence the currency markets with his speeches and off hand remarks on the future of U.S. monetary policy. The remarks are poured over by traders and analysts for the direction of interest rates and the state of the American economy.

2011-10-0414:00USD
Factory Ordershelp
m/m2.4%0.2%3
Factory Orders

This indicator presents a measure of the value of new orders placed with domestic manufacturers for durable and non-durable goods. It typically has a small impact as the Durable Goods Orders indicator report already signified the primary results on this sector of the economy.

2011-10-0422:30AUD
AIG Services Indexhelp
52.1-3
AIG Services Index

This indicator measures business conditions in a number of service sector companies. A number above 50.0 indicates industry expansion; below 50.0 signals a contraction. Survey is conducted by Australian Industry Group (AIG).

2011-10-0423:01GBP
BRC Shop Price Indexhelp
y/y2.7%-1
BRC Shop Price Index

The British Retail Consortium's (BRC) Shop Price Index measures the inflation rate at certain retail stores across the UK.

Disclaimer: Investment in the currency exchange is highly speculative and should only be done with risk capital. Prices rise and fall and past performance is no assurance of future performance. This and any analysis published or received from FOREXHINT.COM is for informational use. Accordingly we make no warranties or guarantees in respect of the content. The publications herein do not take into account the investment objectives, financial situation or particular needs of any particular person. Investors should obtain individual financial advice based on their own particular circumstances before making an investment decision on the basis of the recommendations in the analyses. While we try to ensure that all of the information provided is kept up-to-date and accurate we accept no responsibility for any use made of the information provided. FOREXHINT.COM will not be held responsible for the reliability or accuracy of the information available. The content herein is provided in good faith and believed to be accurate; however, there are no explicit or implicit warranties of accuracy or timeliness made FOREXHINT.COM or its affiliates. The reader agrees not to hold FOREXHINT.COM or any of its affiliates liable for decisions that are based on information from this website. FOREXHINT.COM highly recommends that before making a decision, the reader collects several opinions related to the decision and verifies facts from at least several independent sources.